- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Kami sudah update episod Love You Mr.Aggorant dan Kampung Girl hingga yang terbaru.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Skema Jawapan Sejarah PMR 2012


Berikut adalah skema jawapan bagi Kertas Sejarah untuk Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) 2012 :

  1. A
  2. C
  3. C
  4. D
  5. A
  6. D
  7. D
  8. C
  9. B
  10. B
  11. C
  12. A
  13. A
  14. D
  15. C
  16. C
  17. A
  18. B
  19. D
  20. B
  21. D
  22. D
  23. B
  24. A
  25. C
  26. A
  27. A
  28. C
  29. C
  30. A
  31. D
  32. A
  33. B
  34. A
  35. B
  36. A
  37. C
  38. D
  39. C
  40. D
  41. A
  42. B
  43. C
  44. D
  45. B
  46. C
  47. D
  48. C
  49. D
  50. C
  51. A
  52. D
  53. D
  54. B
  55. B
  56. C
  57. D
  58. B
  59. A
  60. C
### Selepas semakan semula, terdapat kesilapan teknikal dan jawapan sudah diupdate.

Lets discuss at comment form below.

Skema subjek lain setakat ini:
Skema Jawapan Bahasa Melayu PMR 2012
Skema Jawapan Geografi PMR 2012
Skema Jawapan Sejarah PMR 2012
Skema Jawapan English PMR 2012
Skema Jawapan Science PMR 2012
Skema Jawapan Mathematics PMR 2012

143 comments:

  1. Err,,no 27 bukan ke jawapannya A.Kerani??? soalan tanya SBUB di Sabah..
    Then no 35 jawapannya bukan B?
    Btw,tolong semak semula jawapan untuk no 42. Terima Kasih:)

    ReplyDelete
  2. And also, soalan 47, bukan kah Kovensi and Konferensi Nasional untuk mempercepatkan proses kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. btllah jwpn nya tu....

      Delete
  3. Saye setuju soalan 47 bukan utk cpt kan proses ke merdekaan ke?dengan nombo 27 tu pun jwp nye kerani

    ReplyDelete
  4. bukanker sepatutnyer 27. A ,35. B ,42. B ngan 47. D...tolong semak semula..terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2 ..rsanya no 27,35,42,47 jwapan salah

      Delete
    2. BAGI SOALAN 27-dalam buku teks sejarah form 2,mengatakan bahawa ada 3 tawaran yang akan diberikan kepada pelajar lulusan sekolah latihan anak negeri iaitu renjer,kerani,dan ketua anak negeri.
      BAGI SOALAN 42- PTB merupakan pentadbitan sementara sebelum penubuhan malayan union.
      ia bertujuan memulihkan ekonomi selepas keganasan 14 hari.
      -SAYA RASA JAWAPAN YANG DIBERIKAN ADALAH BETUL-

      Delete
    3. soalan 37 KMM kan ? bukan D ker ?

      Delete
  5. Jawapan untuk sains kertas 1 tak de ke?

    ReplyDelete
  6. sepatutnyer 27. A dan 42. B kan? sila check semula lagi

    ReplyDelete
  7. harap buat penyemakan semula ye bagi jawapan soalan tersebut :
    27- jawapannye bukan A ke?
    35- jawapannye bukan c ke?
    42- jawapannye antara A atau C,jawapan paling tepat ape?
    47- jawapannye bukan D ke?
    50- jawapannye bukan A ke?
    *kalau jawapan yang saya nyatakan di atas salah,harap maaf.saya hanya ingin memastikan.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 27:mmg btl jwpnnya kerani dlm buku teks der nyatakan
      47:mmg jwpnnya D..kan der senarai kat atas..
      50:x silap aq kalau der nama tokoh lain mcm satu malaysia
      mesti berkaitan kaum..x lain x bkn mesti jwpnnya tu..

      Delete
  8. This is the real answers. Actually, saya dah check jawapan GUNA BUKU TEKS. Lepastu, dekat fb ada orang post jawapan. Semua sama saja dengan jawapan saya :) Here's, ACCDA DDCBB CAADC CABDB DDBAC AACCA DABAB ACDCD ABCDB CDCDC ADDBB CDBAC. Sorry, type macamni. Kalau ada sebarang error, bagitaw saya ye.

    ReplyDelete
  9. berapa markah untuk dpt A bagi Pmr sejarah ni erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ckg saye ckp dpt 80 pun dh A...
      Tapi kalau dpt dlm 85 A tu lagi safe la tkut gred jatuh dpt 80 pun jadi B

      Delete
    2. Amirah:Kemungkinan dapat A sbb lg 2 je...tngok jugak lembaga peperiksaan tu baik hati

      Delete
    3. dlm twitter der tulis mrkh 60 dah dikira A...btl ke??

      Delete
  10. sye dpt B....sdih nyee.:(

    ReplyDelete
  11. kalau dpt 75 dlm sejarah blh dpt A ke??????takutla.........graf akan turun ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. 75 x rase nye sbb soalan senang

      Delete
  12. ak hrap sgt gred untuk sejarah thun nih jatuh .. harap 78 dh A ..

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Selalunya kalau soklan senang graf mesti naik. MAYBE 85 A.

      Delete
  14. science paper 1 ad tak?

    ReplyDelete
  15. btol ke ni jawapan dia -,-

    ReplyDelete
  16. Pandai pandai jer semua. kalau korang nak tahu graf tak naik,graf tak turun. 80 baru A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wei graf mungkin naik sbb soalan senang...ckg aku yg ckp

      Delete
    2. sya pun stuju graf naik coz soalan ble la senang..

      Delete
  17. Soalan sejarah biasanya graf akan turun. Bukan saya cakap. Cikgu sejarah saya cakap. Dan sebenarnya mengikut peratus A, 75 dah dikira A untuk semua subjek. Kebanyakan sekolah letak had A 80 untuk menjamin A pelajar. Jadi 75 dah A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 23/60 dah dikira lulus ker?

      Delete
    2. markah kursus ada ditambah ke?

      Delete
    3. asal lak x sbb kerja khusus mrkh penoh 40..sej nie 60...just campur jerlah...sbb byk ckg ckp tambah kerja khusus sekali...that's right ok...

      Delete
  18. 52/60 alhamdulillah....
    berkat ckgu aq yg slalu agy soalan belambak2 , aq tngok soaln jew, aq dh leyh dtect jwapan cbb dh b'ulang jwb soaln sme . xsia2 jew...
    thnkz ckgu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 23/60 dah kira lulus ker?

      Delete
    2. x...kalau nak lagi safe 24/60 baru dikira lulus....

      Delete
  19. i got B......so sad....

    ReplyDelete
  20. 10. not D ah.............
    6. not c ah............
    39. not b ah.............
    56. not b ah...............

    ReplyDelete
    Replies
    1. pls check the answers...... :(
      Are you sure about thanswers given here?

      Delete
  21. thank you sbb bg skema jwapan ny..sye bleh smak semula jwapan2 sye,,

    ReplyDelete
  22. 23/60 dah di kira lulus kerr??

    ReplyDelete
    Replies
    1. not 24/60 baru dikira lulus...

      Delete
  23. thank....tapi rase nyer soalan nih masih diragui kesahihannya....hope the best!!!

    ReplyDelete
  24. tq. saya dapat 55/60.Jasamu dikenang

    ReplyDelete
  25. Terima kasih banyak,blog nie banyak membantu

    ReplyDelete
  26. i get 39/60. soo shad :( but i'm pround with my result :)

    ReplyDelete
  27. senang ke soalan sejarah tahun niyh ? dorang cakap killer . btw, thanks. i got 51/60

    ReplyDelete
  28. i get 32/60 sooooo sad la..

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah! dpt 55/60...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey....hRu?
      happy_lah!! tU :)
      GOOD LUCK 4 YOUR NEXT EXAM.
      BYE XD

      Delete
    2. ehem saya sebagai warga bumi meminta anda agar menjawab dalam bahsa bumi..susah nak baca la bahasa planet lain

      Delete
  30. Replies
    1. no............... (trust me)
      i'm a sejarah teacher.

      Delete
  31. I got 45/60..........mcm mane nk kira peratus markah keseluruhan ekk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ckg ckp termasuk kerja khusus sekali..kerja khusus mrkh penoh 40....x der darab and bahagi...that right

      Delete
  32. Sengih je tengok soalan Sejarah,Alhamdulillah! senang soalan,berbaloi bersengkang mata membaca dan buat latihan :D

    ReplyDelete
  33. 67% A kee? tolong bantu saya comment saya punya ni? saya mengharap sangat pertolongan dari kamu semua :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung pada gred lah . banyak kn lah doa2 supaya gred turun tahun ini ;)

      Delete
  34. fuh...x sia-sia bekurung dalam rumah sehari suntuk...58/60..huhay...sabah ba ni...!!!!!

    ReplyDelete
  35. Replies
    1. add kerja khusus sekali tau...

      Delete
  36. baik korg xpayah check..tggu je result kluar..skrg enjoy2 je dlu..klu check,klu yg tggi gmbira la..klu yg kurg cmerlang,jd down..baik xpyah check...

    ReplyDelete
  37. aiya....... mana jawapan yang betul ni?

    ReplyDelete
  38. cikgu kami cakap... 75% dah dapat A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah aku dengar je dari cikgu....tapi 50 50 lah ku percaya dgn cikgu kami.walaupun markah sej ku dapat 77% saya masih ragu ragu utk dpt A laahh.

      Delete
  39. beb senang kan exam atun nie...
    soalan form 3 x da langsung yg susah..
    Alhamdulillah dpt 56/60..

    ReplyDelete
  40. saya dapat 48/60 maknanya dapat 80....tapi soalan 32 amat rumit jawapannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah sekali ngan kerja khusus....

      Delete
  41. jawapan paper bahasa inggeris and science tak da ka ?

    ReplyDelete
  42. YESSS saya dapat markah cemerlang terima kasih pada ckgu sejarah saya yg slalu memberi tunjuk ajar keputusan saya 10/60 .

    ReplyDelete
  43. kalau dapat jawapan ini sebelum menduduki peperiksaan lagi best nak jawapan utk maths plz.......!!!!! dlm hari nie...!!!plz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko biar betol mmg x lah kan der jawapan free.mimpilah je lah bro

      Delete
  44. Sejarah dan geografi campur markah kerja khusus kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abistu kerja khusus yg buat selama ini untuk apa?

      Delete
    2. kerja kursus tu utk kite lulus jerr.. bkan utk tmbah mrkah periksa.

      Delete
    3. wei termasuk ngan kerja khusus sekalilah...mrkh penoh kerja khusus 40 and paper sej 60...so tambah....mustahil kita wat kerja khusus x der per faedah pon...minta perhatian yer..

      Delete
    4. kerja kursus tu jadi hiasan je.. kalo korang cemerlang, cemerlang lah ditulis d slip pmr kmu tu. kalau kepujian gitu, kepujian je..hakhak

      Delete
  45. Sejarah dan geografi campur markah kerja khusus kan?

    ReplyDelete
  46. trima ksih krna mnydiakn jwpn ini...hrp2 x de pmbtuln lgi la ye...

    ReplyDelete
  47. someone tlong bgitau..mrkah 64% c ke b..ataupun kat trg shj yg buat mark mcm tu coz kat trg mrkah utk B 65%..klau 64& C.. btw sye dpat B-65%..so sadd..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape2 tlong reply boleh tak...mntx tlong sgt reply !

      Delete
    2. Dekat Johor 64% tu C.kalau B kena dapatkan markah 65%.
      Itu yang saya tahu.Tapi kalau graf turun,may be 64% B.
      so perbanyakkanlah doa agar graf semua subjek turun.

      Delete
  48. Saya dapat 56/60 . Alhamdulillah :D

    ReplyDelete
  49. nk tnye jwpn Math de ke..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak juga jawapan math.dah tak sabar2 nie. harap tolanglah yea dapatkan jawapan mt secepat mungkin.
      please...............................

      Delete
  50. macam mana nak kira markah sebenar sejarah yang telah ditambah sekali dengan kerja kursus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. paper sej 60 and kerja khusus 40...just add jerlah...tapi kita kena tahulah kerja khusus kita dpt brp...baru tahu kita dpt gred apa...

      Delete
  51. saya nak komen sikit pasal soalan nombor 41. bukan ke Sepatutnya C, menegakkan keselarasn perundangan?
    sbb bdasarkan buku teks tingkatan tiga ms52,
    "wlaupun sbhgn bsr org melayu menentang MU,namun tdpt jg skumpulan kecil org melayu yg menyokongnya. PKMM n sekutunya spt AWAS, API n BATAS tlh menyokong MU. antara alasanyya ialah MU akn menyatukan sistem pentadbiran di tanah melayu."
    harap cgu boleh rujuk balik. btw, sy triple A dr MMP. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa jawapan A yang diberikan adalah benar. antara sebab PKMM dan sekutunya, (AWAS,API,BATAS)menyokong adalah :
      1-MU akan menyatukan pentadbiran di tanah melayu
      2-MU akan melahirkan satu pentadbiran baharu yg tidak
      berasaskan kuasa raja dan pembesar melayu.
      API,AWAS dan BATAS juga menyokong kerakyatan terbuka kepada semua yang lahir di tanah melayu dan bagi mereka yang ingin menjadi rakyat tanah melayu.
      (INI ADALAH FAKTA YANG TERKANDUNG DALAM BUKU TEKS SEJARAH FORM 3 MUKA SURAT 53)

      Delete
  52. sej 51/60 and geografi 48/60 cukup makan je :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejarah saya dapat 57/60 dan geo saya dapat 56/60.
      alhamdulillah,rasa lega selepas penat lelah baca buku sampai 3 pagi untuk menghadapi subjek sej and geo.

      Delete
  53. soalan 48 adalah C,tolong semak semula dalam buku teks geografi,thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, ini adalah skema subject sejarah bukan geografi :D

      Delete
  54. A untuk PMR - 75%-100%..... Kalau graf turun maybe 65% dah A.... Dia tak tengok soalan senang ke susah... dia tengok budak2 ramai fail ke lulus.... kalau ramai fail dia akan turunkan graf, Kalau ramai lulus graf takkan naik dan takkan turun.... kita cuma perlu berdoa jeh kepada tuhan agar kita dapat A dalam sejarah. Allah itu maha berkuasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mane awak boleh tahu?

      Delete
    2. lembaga peperiksaan takda lah jahat sangat sampai nak bagi ramai fail.... setiap tahun graf mesti turun secara beperingkat-peringkat... okey. cuba bayangkan kenapa lembaga peperiksaan tak tunjuk markah berapa yang kita dapat dalam slip peperiksaan... cuba bayangkan... jawapan yang diberi ni memang betul... pemeriksa pon ada hati dan perasaan dia taknak anak2 muda ni fail.. dia mesti cari jalan untuk bagi mereka lulus.. tetapi kalau yang dapat 10% memang tak boleh dorang nak tolong lah sebab dah terlampau teruk sangat.. sebab itu cikgu kata jangan check jawapan.....

      Delete
    3. ohh..thanks for info nie...harap2 graf thn nie menurun..kita sama2 doakan jerlah...

      Delete
  55. Alhamdulillah, dpt 51/60..

    ReplyDelete
  56. alhamdulillah sy dapat 59/60...

    ReplyDelete
  57. naper sej nie ramai dpt A...senang ke??

    ReplyDelete
  58. alhamdulillah.. betul sume..

    ReplyDelete
  59. thanks utk jwpn ..alhamdulillah..54 out of 60..

    ReplyDelete
  60. Wei i got 70% can i get A?? Tq to god.. Owh one moe keja kursus add to mark ke??

    ReplyDelete
  61. macam mana nak kira ya, markah kerja kursus, dengan markah betul soalan, sya betul 32/40, dan markah untuk kerja kursus, 40. saya nak tanya, macam mana nak kira ya?

    ReplyDelete
  62. tolong saya. please. admin! saya nak tahu, saya punya markah untuk soalan sejarah 32, dan markah untuk kerja kursus, 40. please!

    ReplyDelete
  63. huuu......nasib baik dapat 46 out of 60 laaahhhh.saya nak tanya 1 hal, kalau 77 puluh peratus ini adakah ini A ataupun B.Plzz reply yeeeee...

    ReplyDelete
  64. ade pembetulan tak skema ini?pls reply.

    ReplyDelete
  65. salah nii , tunggu je la keputusan keluar . Nanti pening kepala fikir psal kertas preksa . Korang kene yakin yg korang bleh dpat straight 'A' . Yakin dan berdoalah :)

    ReplyDelete
  66. tpi rasanya graf tahun ni naik sbab tahun2 lepas ramai yg dpat 8A and 9A... tpi x thulah tngok lah dlu harap2 lahh boleh dapat A..

    ReplyDelete
  67. 43/60 mampu ke capai A ?

    ReplyDelete
  68. ,,markah keje kursus x cmpur gn markah periksa,,,kn2?

    ReplyDelete
  69. 58/60
    Alhamdulilah :)

    ReplyDelete
  70. 42/60 boleh dikira A

    ReplyDelete