- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Kami sudah update episod Love You Mr.Aggorant dan Kampung Girl hingga yang terbaru.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Skema Jawapan Geografi PMR 2012


Berikut adalah skema jawapan bagi Kertas Geografi untuk Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) 2012 :

  1. C
  2. C

186 comments:

  1. can the answer for question 48 C? According to other Geo book the answer is `hakisan tanah`.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pertanian akan menggunakan baja.Apabila baja banyak digunakan pada tanah tersebut, keasidan tanih tersebut akan meningkat

      Delete
    2. true. I THINK SO

      Delete
    3. Hakisan tanah is mainly about pertanian pindah. The question is about pertanian giat. :)

      Delete
    4. pertanian giat mainly use fertile/pesticide which contains acid..so mainly the answer is D..

      Delete
    5. pertanian pindah yg mnyebabkan keasidan tanih meningkat..pertanian giat sepatutnya hakisan tanah..cikgu saya cakap macam tu

      Delete
  2. i support also ..

    ReplyDelete
  3. I also support the answers C.

    ReplyDelete
  4. do you know one thing , not all fertilizers are acidic, so the answer must be C because there will be some soil wastage when we plant more trees

    ReplyDelete
    Replies
    1. BE REMEMBER THAT PERTANIAN ALSO INCLUDING THE PLANT OF THE OIL PALM TREE AND RUBBER TREE. THESE TREE'S ROOT HAVE HELPED TO PREVENT KEHAKISAN TANIH.........

      Delete
  5. kenape jwp 50 D??? kenape sejat peluhan meningkat? bukan ke hutan akn tenggelam??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro,5o bkn D lha...C..-_-

      Delete
    2. mmg c pown dia jawab .

      Delete
  6. Ada tak skema utk paper lain??

    ReplyDelete
  7. I got two wrong. Whooo.

    ReplyDelete
  8. Hello..


    - MREvilSakura

    ReplyDelete
  9. whoops.waiting 4 sejarah.

    ReplyDelete
  10. I agree with kapilari abt no 48.

    ReplyDelete
  11. where is the ans for science english

    ReplyDelete
  12. Mne lagi jawapan lain ?

    ReplyDelete
  13. can i gt science and english answer?

    ReplyDelete
  14. Yayyyyy!!!! 3 wrongs and thats 95%

    ReplyDelete
  15. kenape soalan no. 18 , jwapannye C..
    pembakaran bahan api fosil adelah punca terjadi nye jerebu..
    *keliru

    ReplyDelete
    Replies
    1. la kan pembakaran api fossil boleh menyebabkan jerebu.. but die juga boleh menyebabkan hujan asid..

      Delete
    2. yes..it's true..

      Delete
  16. jawapan soalan 28 ialah D eii..== kawasan berlorek o....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey..slngor kwsn prindustrian dan perak kwsn prlombongn,,B laa jwpnnye

      Delete
  17. only 2 wrong ...
    why num. 18.. it answer is C..?
    QUESTION NUMBER 47 I DO NOT UNDERSTAND. PLEASE EXPLAINT. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. no 18 c sebab api fosil mempunyai bahan kimia..contohnya mcm kilang-kilang...ia melepaskan asap kimia ke udara dan mnyebabkan hujan asid...no 47 soalan dia tenaga biomas sebagai tenaga alternatif..tenaga alternatif contoh minyak kereta...kalau kita dapat menggunakan minyak kelapa sawit untuk kereta,kita dapat kurangkan bergantung kepada minyak petrol..so jawapan dia D..

      Delete
    2. knapa jwpn 42 C??? bukankh jwpnnya D...pembinaan jln rya meningkat & menghadkan pengeluaran kenderaan.

      Delete
    3. byklah ko...kan soalan tu kata nak mengurangkan kesesakan lalu lintas...so tgk pon dah tahu jwpn nya C..

      Delete
  18. semua jawapan tu betulla.terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow...pro...xDD.apa jawapan 48??/C or D??

      Delete
    2. btul tu...saya sokong...

      Delete
  19. yes dpt AAAAAAAAA.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. congratz...46 sudah blh dpt a,isit???apa jawapan 48??

      Delete
  20. What the careless mistake I've did =,=

    ReplyDelete
  21. me too yer...so careless/./==hw many correct cn get a?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minimum 49/60

      Delete
    2. no lah minimum 48/60...that right...48 divide 60 multiply 100...u know that..

      Delete
  22. Do you have the answer for english paper?

    ReplyDelete
  23. Please reply...;)

    ReplyDelete
  24. ada jwapan bocor x...

    ReplyDelete
  25. jawapan 38 C atau D

    ReplyDelete
  26. dear authorities...
    based on my scientific investigation and after along analysation of the textbook and reference books...
    48 is c
    please take action....thank you...kerjasama anda amat dihargai...

    ReplyDelete
  27. 48 IS D .pertanian intensif akan meningkatkan kadar keasidan tanih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asal lak kan berkaitan ngan pertanian...mcm mana tetiber berkaitan ngan asid nie....pelik..O.o

      Delete
  28. Bila pertanian dijalankan secara berterusan, tanih tu tak sempat berehat. So, tanah dia jadi tak subur sebab keasidan dia meningkat.

    ReplyDelete
  29. i want answers for science paper 1......pls...pls

    ReplyDelete
  30. Replies
    1. BTW,I'VE GOT A QUESTION ~
      THE ANSWER FOR NUMBER 8
      ISN'T IT B??

      Delete
    2. no because beting pasir is pemendapan ombak not hakisan

      Delete
    3. tgk graf lah atau tgk hati pemeriksa kalau dia baik hati dia bagilah A..apapon tahniah tau..^^

      Delete
  31. markah kerja kursus,ditambah tak dlm pmr ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah kot.. lau markah ko cikit la..

      Delete
    2. x kira sket ke x...mmg tmbh pon..kerja khusus mrkh penuh 40 and paper sej 60 jadilah 100...mmg semua ckg ckp mcm tulah...harap2 lah tmbh senang nak dpt A..

      Delete
  32. Replies
    1. klau C, cuba terangkn mcm mna nk tmbahkn keluasan bndar..
      jwapn pon ada dlm buku teks kot..cuba la cari..

      Delete
    2. alah..mstilh buat rumh kos rndh,,supaya xtrbbn nx byr,,kalau tmbh kluasn bndr,,mcmne nx tmbhnye??

      Delete
  33. obviously , the answer would not be soil erosion , lol u make intense agriculture and u erode the soil??? doesnt make any sense.The most perfect answer would be D . Thanks

    ReplyDelete
  34. 56 betul! yessssssssssssssssssssssss!!!!!

    ReplyDelete
  35. btol ke tk nih ?

    ReplyDelete
  36. If i get 48 over 60.. Should A? Imma ryte? And the kerja khusus for it ?? Is it termasuk on the marks??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupz termasuk kerja khusus 40 and paper sej 60 so 100...mmg semua ckg ckp mcm tu...tahniah dpt A..

      Delete
  37. errata !!!!!!!!!!!!!!
    harap maklum ...
    number 4 salah !
    bkn B..
    jawapan sebenar adalah D ...
    x percaya cuba check semula paper geo tu....
    ok tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jwapan'y B sbb padi d tanam dan mlibatkn 'Tangan-Tangan mnusia'....bkannya tmbuhan yang hdup scra smula jdi mcam tmbuhan dalam hutan.....ciri fizikal=semula jadi...ciri budaya=buatan manusia @ ada penglibatan manusia...

      Delete
    2. Dalam textbook dgn buku rujukan...tengok la kat situ..jwpn nye padi .

      Delete
    3. Dalam textbook dgn buku rujukan...tengok la kat situ..jwpn nye padi .

      Delete
    4. padi tu bkn ciri budaya ke?sb padi tu org yg tanam kan?

      Delete
    5. hey..sungai laa jwpnnye sbb padi tu ciri budaya..

      Delete
  38. 46 boleh dapat A?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gred turun boleh la....
      doakan gred tu turun

      Delete
    2. 45 boleh dpat a tak....

      Delete
    3. HARAP MAKLUM YER...IA TERMASUK TAU KERJA KHUSUS...KALAU X PERCAYA CUBA TANYA CKG MASING2..SEKIAN

      Delete
  39. when can i get paper mt n kh???

    ReplyDelete
    Replies
    1. we will update soon

      Delete
    2. blom periksa dh nk jwapan .. Membongak je

      Delete
    3. Jangan berkasar, tak baik, dia cuma bertanya :D

      Delete
  40. alhamdulillah..
    thanks to Allah.. got A for geog..
    thank you 4 the answers..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wat masa nie jgn nak happy lebih...sbb termasuk kerja khusus lgi....harap maklum yer..

      Delete
  41. woohoo smua btoll... 8A la aq,...yehaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya orng ckp jgn terlampau yakin sangat...
      tkot nnti dpt result x sama mcm yg diingini...
      jdy cover2 la sikit...

      Delete
  42. can upload the geografi pmr paper 2012?i lost my paper lol

    ReplyDelete
  43. sejarah,geografi,kh ade kerja kursus...tmbah markah x klau tmbah bape ah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kh kot hanya guna markah kerja khusus
      yg lain x tau2
      tp rasanya dptkot

      Delete
    2. HARAP MAKLUM SEJ,GEO AND KH TERMASUK KERJA KHUSUS SEKALI...KALAU NAK LAGI TEPAT CER TANYA CKG KORANG..

      Delete
  44. Alhamdulillah,wasyukurillah,bersyukur padamu Ya Allah :D 55/60

    ReplyDelete
  45. Excuse me.. kenapa soalan 57 tu jwpan dia A ? seingat saya bhgian kedah n perlis d kenali sbgai jelapang padi malaysia? why tebu ? confuse :\

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di Chuping memang ada TEBU,cubalah cari dalam buku teks pun ada,di Bachok ada Tembakau,di Bagan Datoh ada kelapa

      Delete
  46. Adakah markah geografi n sejarah dicampur dengan markah kerja kursus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau campur markah dengan kerja kursus akan jadi kecil markahnya,kalau dapat 48/60 lepas tu campur dengan markah kerja kursus dah jadi per 60+(markah penuh kerja kursus) ,jadi nak dibahagikan dengan lebih banyak la,jadi susah nak dapat 80,kalau nak dapat 80 ,markah kerja kursus kena penuh

      Delete
    2. contoh 48/60=80% campur dengan kerja kursus 8/10 jadi 54/70 ,tapi bila dijadikan peratus jadi kecil dan markahnya 77%
      jadi nak dapat A kenalah dapat penuh markah kerja kursus tu 58/70=82%

      tak susah pun soalannya,dan tak susah nak dapat penuh markah kerja kursus

      Delete
    3. TAPI MMG PON KENA TAMBAH KERJA KHUSUS SEKALI...HRP2 LAH KERJA KHUSUS FULL MARK SENANG NAK DPT A..

      Delete
  47. Ya Allah ya tuhan kami . Kami pelajar form 3 berdoa dan berharap gred tahun ini diturunkan memandangkan soalan yang agak mencabar . AMIN Amin ya Rabbalalamin .. KAwan2 ku amin kan lah bersama2 . ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biar betul?susah ke?rasanya soalan senang dan gred akan meningkat

      Delete
    2. amin harap gred thn nie menurun...

      Delete
  48. No 4 jawapannya D right?

    ReplyDelete
    Replies
    1. noooo !!!..padi ialah ciri budaya..so that,,sungai lbih tpt sbb padi org tnm..tp sungai smulajadi..

      Delete
  49. semua jawapan ni betul ker??? takut kami tanda ikut skema ni..... nanti salah pula..... nanti kami happy2 trus lain dapat gred d slip. cma mw kepastian ja ni.... please... anyone! answer me

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi aq dah check kat buku teks..mmg btl jwpnnya..

      Delete
  50. all answers betul lah sudah check dgn cikgu dan semuanya ada dalam text book!cuma harap semua subjek graf turun especialy bm dan science.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Askumm leh sesape trg kn tk no 19 tu nape A bukan B ke dirian tulen... HELP...

      Delete
    2. ya.... npa bukan dirian tulen? Seingat saya, berkayu keras tu utk hutan monsun tropika, Thailand....

      Delete
    3. dirian tulen tu utk hutan taiga/hutan siberia..dirian tulen tu ialah semua pokok ialah sme jenis..so,,jwpn pling tpt ialah A..

      Delete
  51. menyesal aku tngok bende ni.........

    ReplyDelete
  52. ade tak markah kerja kursus tambah

    ReplyDelete
    Replies
    1. der...kalau x wat per kita wat kerja khusus tu utk PMR...of course add ok..thanks..

      Delete
  53. hmm setahu saya markahnya tak tambah

    ReplyDelete
  54. sy nak tnya , kalau gred pemarkahan pmr , adakah 30% itu lulus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk soalan tu senang ke x lah...

      Delete
  55. are u sure the asnwer all is correct

    ReplyDelete
  56. Kenapa jawapan 51 D?? A salah ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salah lah.....kalu kau buat salah.....

      Delete
    2. hey!! jwpn A tu xd kaitan pun..D scra automatik jwpnnye sbb hutn ialh kwsn ekoplncongn

      Delete
  57. btul2....asal jwpan keasidan plak??

    ReplyDelete
  58. my last paperrrrrr......was (MISSING).....I do not know who taken it......





    fucker baby

    ReplyDelete
  59. please update , Answer for Math k1 .

    ReplyDelete
  60. Thanks for giving us the answer's of pmr 2012. I got a wonderful result. Thanks a lot and a lot.

    ReplyDelete
  61. anddd i get c for my geo -.- .... THIS IS SO SAD!!! 37/60 .*sobb*

    ReplyDelete
    Replies
    1. don't sad first...maybe kerja khusus can add this paper...

      Delete
  62. yoooo,, got all right:)

    ReplyDelete
  63. please update , answer for Math p.1. as soon as possible, tq .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami akan cuba leak skema for paper math 1, :D

      Delete
  64. plz update 4 the maths paper 1 answer..!
    thx..

    ReplyDelete
  65. plz update the answer 4 maths and khb ert pmr 2012...

    ReplyDelete
  66. as soon as possible....1
    plz...!
    thx ..!

    ReplyDelete
  67. no 4 y sungai asl x padi .......sebab ciri fizikal ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah kan ciri fizikal tu semulajadi...x kan lah sungai tu der manusia wat lak...kalau padi mmg x lah...

      Delete
  68. I got 46 over 60 ..Erm ...It was my careless ..Brr ..Can got A or not ?

    ReplyDelete
  69. skema jawapan untuk mathematics dgn kemahiran hidup ert ada x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. PMR 2012 Mathematics Answer : CCBAD ACBAA CACBA BDBCB ABDCA DBCBA BDADA BDABD...nie mmg adlh skema yg tepat..kalau der salah tlg kira2 balik yer..

      Delete
  70. mathematics paper one? hehe pls tell me kalau ada.

    ReplyDelete
  71. PMR 2012 Mathematics Answer : CCBAD ACBAA CACBA BDBCB ABDCA DBCBA BDADA BDABD

    ReplyDelete
  72. yes i got 60/60
    yuhoooo;)
    by;miss sophie

    ReplyDelete
  73. sye dpat 46/60 .. krja khursus x tmbah skit ke ? skit je lagi :'I

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn nak happy dulu sbb paper geo akan termasuk ngan kerja khusus sekali yer..harap maklum..

      Delete
    2. Krja kursus x dkira lah..

      Delete
  74. sesiapa nak jawapan math , this :)
    JAWAPAN MATH PAPER 1: C C B A D A C B A A C A C B A B D B C B A B D C A D B C B A B D A D A B D A B D.

    ReplyDelete
  75. sorry, nk tanya soalan 42 kenapa C? bukan ke yg meningkatkan perkhidmatan pengangkutan awam tu hanya menambahkan kesesakan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo menambahkan kesesakan lalu lintas....
      kerajaan x akn menggalakkan kita naik kenderaan awam...

      Delete
  76. soalan 20 saya tak fhm.
    apa tu tanih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanih ialah tanah dan nutriennye..so..A ialh jwpn pling tpt sbb tanih mmpngruhi jnis tumb..
      R = hutan pantai so tanih jnis pasir -pokok klapa
      S = hutan paya air masin/hutan paya bakau so tanih berlumpur - pokok bakau

      Delete
  77. 38 btoi ke D bukn C ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya D jwpnnye ..mcmne nx luaskn kwsn bndr??boleh ke??tujuan pmbinaan kwsn kos rndh utk mgtsi mslh stinggn..rumh kos rndh x mmbbnkn penduduknya utk byr..

      Delete
  78. kalau dapat 70 dapat a tak ? tolong balas . saya sedih sangat . tolonggggggggggggggggggggggggggggggggg .

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole dpt A kot sbb campur dgn kerja kursus lagi...

      Delete
  79. skma bhsa math xde k ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. Thank you..^_^

      Delete
  80. No. 6 mcm salah jer... Lagipon, no.6=d tu dkat tpi pantai n mcm org buat tmpt rekreasi? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul la D..ko pkir kat tmn je ke org buat tmpt rekreasi??abes tu org bercuti tepi pntai tu bukn rekreasi ke???

      Delete
  81. huhu~ btol 46 jee~ byk yg careless~ atoiyaii~ nk nangis T^T

    ReplyDelete
  82. Kalau dapat 60\100 , gred B ke C ? Sbb ikut gred skolah 65 keatas bru dpt B :(

    ReplyDelete
  83. Kalau dapat 60\100 , gred B ke C ? Sbb ikut gred skolah 65 keatas bru dpt B :(

    ReplyDelete
  84. gred trun x taun ni?
    klu trun ce kbo gok brpe bru a?
    coz bm1,bi1 n sej bnyok carelesss....
    please reply...
    risau rse..risau2 x sdak rse nk cuti...

    ReplyDelete
  85. alhamdulillah..59 out of 60..slh stu je..utk yg lain..kita doa la smoga graf turun..sng ckit nx A..

    ReplyDelete
  86. alhamdulillah, i got 54/60 hm. i hope everything abt subjective papers can be negotiable ameen. i want 9A :-< hope getting jolly, responsible examiners ameen.

    ReplyDelete
  87. UNTUNGLAAA DPT 54/60 N SALAH SATU JERR....LAIN LAH MCM KITA NIE HUHU DPT CUKUP2 MKAN JERR DPT 48/60 SO JADINYA 80% LAA AKAN ARAP2 LH GRAPH TAUN NIEW MENURUNN...AMIN.... bnyk salah sbb bnyk careless....aihhh apo lahhh~

    ReplyDelete
  88. alhamdulilah akhirnya berkat doa ibu bapa saya dan guru2 saya x lupa juga guru tuiesyen saya yang bernama ustazah allaiyyah akhirnya,saya mendapat 51/60 untuk mata pelajaran sebegitu juga dengan sejarah 51/60 juga harap kerja khursus yang saya buat tu dapat membantu saya untuk mendapat A Dalam mata pelajaran ni tetapi saya bahagian objektif hanya dapat 28/40 sahaja sedang kan matematik tu ada kegemaran saya

    ReplyDelete
  89. kadang2 terlalu konfiden pn akan menyebabkan awak terlalu excited utk menjawab even subject 2 awk suke sgt2..adat manusia..moral of the story, jangan excited membayangi dan menutup mata hati n akal anda..BAHAYA..so jawab in relax mood..what the right things n do the right things..

    ReplyDelete
  90. alhamdulilah .
    52/60 :)

    ReplyDelete