- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Kami sudah update episod Love You Mr.Aggorant dan Kampung Girl hingga yang terbaru.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Skema Jawapan Bahasa Melayu PMR 2012


Berikut adalah skema jawapan bagi Kertas 1 Bahasa Melayu untuk Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) 2012 :
  1. B
  2. A
  3. B
  4. D
  5. B
  6. C
  7. C
  8. B
  9. B
  10. C
  11. D
  12. A
  13. D

165 comments:

  1. Can I get answer from 31----------40 PLEASEZZZZZ

    frm:Jack

    ReplyDelete
  2. jawapan untuk soalan 31 - 40 tak ada ke? saya nak check ni. please!!

    ReplyDelete
  3. wait, saya akan letak jwpn soalan 31-40 soon

    ReplyDelete
  4. ada lagi skema,ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. plz i wana the real ans plz

      Delete
  5. Replies
    1. we have, and please wait,

      Delete
    2. This for Sejarah http://bit.ly/RdqsiY

      Delete
    3. sepatutnye jwpn bagi 27 ngn 39 bkn C ker?

      Delete
  6. 31-40 for komsas gadis genius...please,,

    ReplyDelete
  7. waiting for 31-40 plizzzzzzzzzzzzzz

    ReplyDelete
  8. Here the answers for 31-40.
    31. D
    32. B
    33. C
    34. C
    35. B/C I don't know.
    36. B
    37. C
    38. D
    39. A
    40. D

    ReplyDelete
  9. Tolong check soalan 25 dan 27.........jwn salah kut....

    ReplyDelete
  10. I also got wrong there. I blacken A for 25 and B for 27 . -KR

    ReplyDelete
  11. Pembetulan
    23. B
    27. C
    39. C

    ReplyDelete
  12. saya rasa 25 jawapannyer A tlg semak semula tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. 25 betol c.. Sebab.. Kita ada belajar kata tanya yg tidak menggunakan imbuhan-kah..

      Delete
    2. 25 memang c lah aku dah tnye cikgu sek aku ler ..
      tpi 27 patutnye c

      Delete
    3. 27.. 1. salah sbb membezakan antara.. spatutnya menbeza huruf.. selepas -kan kena ada penyambut...

      i think the answer is d...

      Delete
  13. SOALAN 27 TIDAK MUNGKIN C....

    ReplyDelete
  14. hw sure the answers here are all correct ans????

    ReplyDelete
  15. where english answer i want english answer pls.......

    ReplyDelete
  16. soalan die snang but cume pening sikit nk jwab

    ReplyDelete
  17. betul ke jawapan ni?? macam salah jer

    ReplyDelete
  18. knp soalan 26 jawapan dia B? kenapa D tak boleh? setahu saya, 'ia' boleh digunakan untuk manusia.Harap diberi perhatian, tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup,, IA sama mksud dgan DIA (sumber dri kamus dwan)... kalu org lain x caya, rujuk la sndiri...

      Delete
    2. mmang yg IA tu betul...tapi yg mnyebabkan salah dia tulis Encik Lokman sedang bercuti..lepas tu knape pulak boleh ade ketika padahal dia tengah bercuti..pahamkn ayat tu betol2..

      Delete
    3. tidak ada masalah dengan penggunaan ketika... but, the problem is IA hanya boleh digunakan untuk menggantikan benda atau perkara. Manusia tidak boleh guna kata ganti IA.... adakah ianya sudah jelas?

      Delete
    4. mana hendaklah tukar kepada "mana-mana

      Delete
    5. Yang salah , di mana. Tidak ada kena mengena dengan ia.

      Delete
    6. no 3 salah sbb dalam ayat tu ada perkataan di mana... di mana hanya boleh digunakan dlm soalan.. contohnya bila ngan apabila.. take note...

      Delete
  19. AnonymousOctober 12, 2012 1:16 PM -----> opss . . harap maklum . IA tidak boleh digunakan untuk manusia okay :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis tu, Ia untuk apa pulak????

      Delete
    2. selain manusia, contoh haiwan, tumbuhan2,

      Delete
  20. Bukan 14 tu jawapan dia A ka???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawapan dia mmg c sebab.. Rakan2 merujuk kpd banyak.. So.. Sepatutnya mereka.. Bukan dia

      Delete
    2. klau nak jau.. ayat dia kena mcm nie.. cuba engkau jelaskan... klau singkat kena rapat.. mcm kurindu.. klau nk jauh aku rindu...

      Delete
  21. Kalau tak tahu atau tak pasti tu tak payah la update jawapannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. orng dh tolong update kn kira cukup bgus...

      Delete
  22. 12. Sepatutnya D bukan, kerana setahu saya 'demi' membawa maksud yang sama dengan 'untuk'.
    27. Mengapa jawapan bukan D.
    Harap perhatian diberi. Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 27- ihsan tu apa maksudnya?
      12- demi tu lain.lebih mendalam so tak sama dengan untuk.

      Delete
    2. yup..jawapannya D...demi=untuk..da check tadi..

      Delete
    3. sepatutnya d... sbb ihsan tu abstark.. so kena guna pada instead of kepada

      Delete
  23. 35 betul... boleh laa

    ReplyDelete
  24. Cuba kira berape komen untuk satu soalan ni...hehehehe

    ReplyDelete
  25. soalan 25 no III tu mana boleh pakai,tak pernah pun bahasa baku ada macam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu bukan sesuai bila menulis...tetapi sentiasa digunakan semasa bertutur...harap jawapan 25.c dibetulkan dan dijadikan 25.A

      Delete
    2. 25 memang A ke...?adakah jawapan itu tetap dan mutlamat.?

      Delete
    3. saya nak tanya memang ini ke skema jawapan.kenapa cikgu saya kata soalan 25 A betul tetapi jawapan dalam ini menyatakan salah.

      Delete
  26. adohai,27 dah tentu lah D,no I tu dah tentu salah

    ReplyDelete
  27. dri mana dpt jwpn ni

    ReplyDelete
  28. OMG.......no.1 pown wrong.....i cant blieve......btol kha skema.....MENYEDIHKAN.....................

    ReplyDelete
  29. ok, soalan 27 C
    I betul, rujuk kamus dewan, mengajarkan cara-cara tukar ke ayat pasif = diajarkan cara-cara!
    II salah, pengetahuan saya cetek tentang isu2 semasa salah dr segi struktur ayat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. membezakan antara huruf salah sbb selepas -kan kena ada penyambut.. contoh... menceritakan peristiwa... klau menceritakan tentang peristiwa salah...

      Delete
  30. 14. C
    ku,kau,mu ialah singkatan, boleh gabung dengan kata kerja.
    rakan2 ialah jamak, dia perlu tukar kpd mereka!

    ReplyDelete
  31. 27- hinglightkn "antara" tuh...
    kalau antara,,,,tk pandai nk jelaskn
    contaoh ayat: antara faedah membaca ....(kegunaan antara)
    antara tu layak dignti dgn "di antara",,,,
    di antara untuk perbandingan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. di antara dihunakan untuk menunjukkan kedudukan. Contohnya, Rumah saya terletak di antara kedai buku dengan bengkel kereta.

      contoh ayat antara pulak, Antara saya dan dia, dia lebih cantik.

      Dalam ayat tu, sebenarnya masalah dia ialah penggunaan imbuhan selepas penggunaan imbuhan me...kan, tidak perlu letak antara.

      So ayat yang sesuai ialah. Murid-murid tadika itu diajarkan cara membezakan huruf besar dengan huruf kecil.

      Delete
  32. Thanks you so much!!!!

    ReplyDelete
  33. Aq ade jawapan semua tu dgn btol

    ReplyDelete
  34. bukankah soalan no.33 B?

    ReplyDelete
  35. kalau dpt 31/40. paper 2 kena dpt berapa baru A?

    ReplyDelete
  36. y 39 bkn c ke dan 12 kenapa demi salah sama maksud what dengan untuk harap tindakan diambil..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju dengan nombor 39. c
      boleh seseorang tolong terangkan kenapa jawapannya B.

      Delete
    2. Sabar-2, jangan marah-2. Ni skema jawapan je. Kalau rasa banyak kesilapan, tunggu result. Anyway good luck for PMR. Peace. ^^

      Delete
    3. yupz...tindakan mesti diambil..x mungkinlah 39 jwpn selain C...pelik betoi...hurmm

      Delete
  37. btul ke jawapan ni??? boleh prcaya ke???

    ReplyDelete
  38. Semua, jangan tanya ni betul ke tidak. Ni cuma skema je. Kalau rasa jawapan ni banyak kesilapan, tunggu result okay? Haha takpe, saya pun PMR candidates this year. Good luck all. Peace. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck to you too...^^

      Delete
  39. saya sokong dengan semua skema. no 25 memang tepat iaitu C. No 26 juga tepat iaitu B kerana III ('di mana' hanya digunakan utk kata tanya). namun saya masih ragu2, bukankah no 27 iaitu III , perkataan 'beberapa' harus diikuti dengan penjodoh bilangan?

    ReplyDelete
  40. kalau salah lebih kurang 9 ade peluang ke nk dpt A? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa lulus juga tu... tapi masih perlukan markah d kertas 2 lbh kurang 40 markah..... hehehehe.... saya pun takut ni....

      Delete
  41. blh juga lulus bha ni.... kita doa sama2 k....

    ReplyDelete
  42. ada, mus get 81 untuk paper 2 untuk dapat markah keseluruhan iaitu tepat-tepat 80. saya dah check!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepat 80% la tu...

      Delete
  43. adakah 23,c bukankah b kerana seni tak ada di jawapan c dan kenapa 33,c dan bukan b.Mana ada abah seorang yang berpegang pada ajaran agama ?

    ReplyDelete
  44. Excuse me are you sure this is real answer for this subject ?

    ReplyDelete
  45. any answer for kertas 2 novel? TQ>

    ReplyDelete
  46. im stress.....im stress......

    and than.....

    i eat zinger double down......

    hahahahhahahah......the world is mine

    ReplyDelete
  47. Takut utk checkkkk.....biar je tunggu smpai dpt resultsz

    ReplyDelete
  48. no 8 dan 9 bkn 'D' ke ???

    ReplyDelete
  49. kalau skema ni betul.. sy dapat 35/40! yeah!

    ReplyDelete
  50. skema math de tak?

    ReplyDelete
  51. no.1 A or B ????
    kt olah ckp B???

    ReplyDelete
  52. Skema mathematic blom lagi ker?

    ReplyDelete
  53. ni pakai novel mane nih?

    ReplyDelete
  54. Confius ni...blh terima ke jawapan kat skema ni...

    ReplyDelete
  55. bila skema maths akan diterbitkan


    ReplyDelete
    Replies
    1. plz upload it as fast as u can

      Delete
    2. sorry, we try to will update it asap

      Delete
  56. plz update 4 the maths and khb answer...
    plzzz...
    thx...

    ReplyDelete
  57. 23 c sebab yg dia kata kgigihn msyrkt mlyu pd mse dhulu dpt kita lht pd khlusn n blablabla ..kita mne bleh nmpk ..n c ue ,,kn dkt ptikn yg dia bgi dia ade ckp lmbng kn ,so ,,lmbng sme mksud dgn simbol ..:) n number 35 bukn c ke ?

    ReplyDelete
  58. soalan 25 sptutnye A la . Ckgu tusyen aq dh agy tw jwapan no 25 tuh sblom exam lagi . die ckp, taon niyh lmbage memng wt soalan tuh utk mngelirukn plajar . III. ahmad tidk mnghntar surat hari ini ? actly ayt 2 t'gntung . tuh ar yg mnglirukn . sptutnye "mngpe ahmad tidk mnghntar surat hari ini" so the answer is A .

    ReplyDelete
  59. Ada tak skema jawapan bagi kemahiran hidup ERT dan Perdagangan dan Keushawanan...Kalau ada saya nak.....Please beri jawapan tersebut kepada saya(kalau ada) kerana ia sangat penting

    ReplyDelete
  60. no.27 bkan ke no.III tu selepas 'beberapa' kena letak pnjodoh bilangan 'beberapa buah pintu rumah'

    ReplyDelete
  61. JWPN INI SEMUA BETUL ATAU TIDAK KERANA SAYA AHU SEMAK

    ReplyDelete
  62. What is the answer 4 question 39 ??????????????????????????__---__---___mathematics;;;;;;;;'.'

    ReplyDelete
  63. pembetulan...no.12.D, 15C,23B,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko jgn main2 ngan pembetulan nie...no 12,15,23 aq dah btl...jgn nak takutkan aq...

      Delete
    2. kain yg jarang-jarang salah.. sepatutnya kain yg jarang...

      Delete
  64. skema mathematic xde ke?

    ReplyDelete
  65. jawapan semua ni memang betul ke?

    ReplyDelete
  66. no.14 Aker???sebab kaujelaskan kena jarakkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sbb aq cek kat buku rujukan kaujelaskan x der kesalahan kat situ..yg salah just dia tu jer....

      Delete
    2. kaujelaskan betul = engkau jelaskan
      kurindu = aku rindu

      Delete
  67. why no 1 A..setahu saya menyandang utk beg jer kalau senapang mesti der maksud lain...please explain kat saya...bahagian nie lah saya confius gilerr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cari kamus...menyandang ada tali, mengandar tak ada tali...walaupun maksudnya sama

      Delete
  68. jwpn PMR kali nie mmg pelik....aq jwb lain..lain pulak jwpnnya...aduyaii...jwpn nie mesti cek btl 2...confius aq tgk..arghh

    ReplyDelete
  69. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  70. sy xpuah hti la dgn skma ni

    ReplyDelete
  71. Eh2.. No wonder laa pihak pelajaran taknak bg kertas jawapan kite balik takut ada yg mempertikaikan.. Sekarang ni.. Sye nak berterima kasih kat owner bub sudi share kan jawapan.. Kita sama2 tak sure.. Dia hanya nak membantu.. Betol tak..? Thanks.. And to all of u guys.. I hope that korang dapat result yg korang nak amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Admin,
      Do you have KH answers?

      Delete
    2. hi, for kh paper kita masih sedang cuba, kita akan publish secepat mungkin bersama skema paper lain. stay tune

      Delete
  72. kenapa mereka perlu hapuskan kertas kh..???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengapakah 11 is B, boleh tolong terangkan?

      Delete
    2. sepatutnya dimakamkan.. sebab dia keturunan raja

      Delete
  73. no.25 bkan A ke???knape jwpn yg dberi C....

    ReplyDelete
  74. kalau hanya 27 soalan betul boleh dapat A ke

    ReplyDelete
  75. bukankah 33,B dan 39,C

    ReplyDelete
  76. bleh tulis balik x jwpn yg sebnr...
    saya x faham...mna satu jwpn yg betulll

    ReplyDelete
  77. ada harapan kew graph pmr tahun ini lyk 75 can be A??

    ReplyDelete
  78. I'M REALLY disappointed
    WITH MY BM RESULT . SERIOUSLY!!!!!

    ReplyDelete
  79. veri happi wif my result,hope can get A..

    ReplyDelete
  80. Jawapan Kemahiran Hidup (ERT)please,Nak sangat jawapan tu.

    ReplyDelete
  81. kalo dpt 28/40 boleh A x ?? please answer...

    ReplyDelete
  82. skema jawapan untuk spm ada tah????

    ReplyDelete
  83. Wey 25 dah la A --' . kalau dapat 30 bleyh A tak ? humm takot !

    ReplyDelete