Follow Us on Facebook

- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Selamat Berpuasa.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Pandalela Rinong Menang Pingat Gangsa Sukan Olimpik!

Pandelela Rinong berjaya memperoleh tempat ketiga dalam Sukan Olimpik, sekali gus menyumbang pingat kedua kepada negara.

Ratu terjun negara itu membawa berita gembira dengan menambah satu lagi pingat - gangsa dalam temasya Sukan Olimpik 2012 dengan menduduki tempat ketiga acara akhir 10m platform individu wanita di Pusat Akuatik London, sebentar tadi.

Pandelela memungut 359.20 mata dalam saingan yang berakhir sekitar jam 3 pagi tadi (waktu Malaysia).

Dalam acara itu, pingat emas dimenangi oleh Chen Ruolin dari China (422.30 mata) dan pemenang perak dibawa pulang oleh Brittany Broben dari Australia (366.50 mata).

Dengan kejayaan penerjun muda dari Sarawak ini, Malaysia setakat ini telah mengutip dua pingat pada Sukan Olimpik 2012.

Jaguh badminton negara, Lee Chong Wei mengutip pingat perak Sabtu lalu menerusi badminton perseorangan yang tewas kepada jaguh China, Lin Dan pada perlawanan akhir.

Kejayaan Pandalela memenangi pingat gangsa membuktikan acara selain daripada badminton dan basikal yang disandarkan membawa pulang pingat emas, mampu dicapai tanpa tekanan dan itulah yang dilakukan Pandalela.

Kini acara terjun berpotensi berkembang dan tidak mustahil Malaysia akan membawa pulang pingat emas dari acara ini dan bukannya badminton setelah penantian sejak 1956 berterusan.

Leave a Reply