Follow Us on Facebook

- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Selamat Berpuasa.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Shuib tak sewel

Terdapat sebilangan orang yang berasal dari kampung akan mengalami kejutan budaya apabila berpindah atau berkunjung ke kota-kota besar seperti Kuala Lumpur.

Itulah yang cuba dipaparkan menerusi Man Sewel Datang KL, sebuah filem yang mengisahkan kisah seorang pemuda kampung yang berpeluang datang ke Kuala Lumpur setelah diajak oleh rakannya.

Filem sulung terbitan Work Move Production Sdn. Bhd. turut menampilkan pelawak terkenal iaitu Shuib (Sepahtu) sebagai teraju utama untuk membawakan watak sebagai Man Sewel.

Pengarahnya, Abdul Rahman Adam yang ditemui sewaktu prebiu filem tersebut berkata, dia mengambil risiko dengan mengetengahkan elemen komedi lama dalam filem ketiga arahannya itu.

“Boleh dikatakan kebanyakan adegan yang dipaparkan juga agak klise. Misalnya, pemuda yang tidak mahu dijodohkan dengan gadis pilihan ibunya atau pemuda kampung yang gemar ke tempat-tempat hiburan apabila datang ke bandar.

“Namun, saya percaya filem ini mempunyai kekuatan tersendiri dengan garapan cerita yang menarik serta diperkuatkan lagi dengan adegan-adegan komedi yang mampu mencuit hati penonton,” ujar pengarah berusia 72 tahun itu.

Man Sewel Datang KL mengisahkan tentang Osman atau Man Sewel yang datang ke Kuala Lumpur dan tinggal bersama Salim (Razali Hussain) yang merupakan rakan sekampungnya.

Bagaimanapun, Salim banyak mempengaruhi Man Sewel sepanjang melalui kehidupan di ibu kota. Malah, pemuda kampung tersebut juga sanggup menghabiskan wang setelah berkenalan dengan seorang bekas model iaitu Nadia (Julia Ziegler).

Selain menampilkan Shuib, Razali Hussain dan Julia Ziegler, filem tersebut turut dijayakan beberapa pelakon lain seperti Rosnah Mat Aris, Zaibo, Rafidah Ibrahim dan Siti Sarah Raisuddin.

Mengenai pemilihan Shuib sebagai teraju utama, Abdul Rahman menjelaskan pelawak tersebut mempunyai kekuatan dan tarikan tersendiri untuk membawakan watak sebagai Man Sewel.

“Walaupun baru pertama kali berlakon di layar perak, tetapi saya sangat berpuas hati dengan lakonannya. Cuma sesekali saya ada memberi sedikit teguran apabila melakukan banyak addlip dan terlupa skrip.

Leave a Reply