Follow Us on Facebook

- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Selamat Berpuasa.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Pistol buatan sendiri dirampas

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) berjaya menemui dua pucuk pistol buatan sendiri di Perairan Kuala Perlis di sini, petang kelmarin.

Pengarah Operasi Wilayah Maritim, Kapten Maritim Salim Ahmad berkata, sebuah kapal dilaporkan orang awam dalam keadaan mencurigakan di perairan Kuala Sanglang kira-kira jam 2 petang, sebelum bot peronda ditugaskan ke tempat kejadian untuk meninjau keadaan.

Menurutnya, tiba di tempat kejadian pihaknya menemui dua pelampung berwarna putih berhampiran dengan pelampung suar lebih kurang 1.5 batu nautika dari Perairan Kuala Perlis.

“Semasa pelampung itu dinaikkan ke atas bot, terdapat satu bungkusan lut sinar diikat pada seketul batu bata dan barang-barang terbabit dibawa ke Pangkalan Kuala Perlis untuk siasatan lanjut.

“Hasil siasatan lanjut, pihak Maritim menemui dua pucuk pistol buatan sendiri bersama lima butir peluru yang dibalut dengan pita pelekat berwarna putih,” katanya pada media di Pejabat Maritim Kuala Perlis, pagi semalam.

Salim berkata, jika dilihat dengan mata kasar pistol itu menyerupai senapang patah dan peluru yang digunakan peluru tabur.

“Kesalahan ini boleh disabitkan mengikut Akta Senjata Api 1960, Seksyen 32 (1) (A) dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara seumur hidup atau selama tempoh tidak melebihi 14 tahun,” katanya.

Katanya, kes senjata api itu adalah kes pertama bagi wilayah utara dan kes yang kelima bagi Maritim Malaysia dan maritim akan terus memantau agar perairan negara tidak dicerobohi sebarang anasir yang menyalahi undang-undang dan jenayah maritim.

Sementara itu, pihak Maritim juga meminta kerjasama orang ramai supaya segera melaporkan sebarang kes penyeludupan dan jenayah maritim yang berlaku di perairan negara bagi membanteras kegiatan jenayah.

Leave a Reply