Follow Us on Facebook

- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Selamat Berpuasa.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Oh! My English pikat 50,000 peminat

Rancangan komedi pendidikan, Oh My English! terus mendapat tempat di hati peminat apabila berjaya meraih 50,000 peminat di laman sosial Facebook.

Menurut Naib Presiden Bahagian Remaja dan Kanak-Kanak Astro, Putri Yasmin Megat Zaharuddin, program Oh My English! yang mengambil pendekatan unik dalam pembelajaran bahasa Inggeris itu juga berjaya mendapat lebih daripada 900,000 tontonan di YouTube serta menjadi topik hangat yang kerap diperkatakan di Twitter.

“Oh My English! bukan sahaja dapat menghiburkan penonton tetapi dalam masa yang sama mengajar pertuturan bahasa Inggeris dengan betul.

“Setiap episod sitkom selama setengah jam itu mempunyai tema perbualan yang boleh digunapakai dalam kehidupan seharian seperti pengenalan, sukan, muzik dan makanan. Malah, episod-episod tersebut juga mengandungi tiga kapsul pendek yang menerangkan penggunaan bahasa Inggeris dengan betul sama ada dari segi tata bahasa, perbendaharaan kata, struktur ayat mahupun sebutan,” ujarnya ketika ditemui pada sidang akhbar pelancaran program Oh My English! di Hotel Hilton, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bagi merealisasikan program tersebut, ujar Putri, pihaknya telah bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran untuk menggalakkan pembelajaran berterusan sepanjang hayat dalam kalangan masyarakat.

“Pelancaran Oh My English! ini menandakan Astro terus menyokong usaha Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM),” tuturnya.

Sebagai tambahan, kata Putri lagi, Astro juga telah bekerjasama dengan British Council dalam membangunkan kandungan pembelajaran bahasa Inggeris termasuk bahan-bahan dan kertas latih tubi lengkap yang boleh didapati di laman web Oh My English!

“Oh My English! juga akan dilengkapi pengalaman pembelajaran multimedia melalui internet, butang merah interaktif pada alat kawalan Astro, laman sosial, radio, siri bengkel di sekolah dan dalam cetakan,” jelasnya lagi.

Oh My English! mengisahkan pelajar-pelajar daripada Kelas 3 Merah di sebuah sekolah bernama Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ayer Dalam, Kuala Lumpur, yang terkenal dengan kenakalan mereka serta rekod pencapaian akademik yang kurang memuaskan terutamanya pelajaran Bahasa Inggeris.

Ketibaan seorang guru baharu daripada United Kingdom bernama Henry Middleton (lakonan Zain Saidin) di sekolah itu berjaya mengubah kedudukan pelajar-pelajar yang lemah dalam mata pelajaran bahasa Inggeris itu.

Leave a Reply