Follow Us on Facebook

- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Selamat Berpuasa.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Movie Review – Battleship 2012

Dah lama rasanya tak buat review filem baru. Lagipun dah lama juga tidak menjejakkan kaki ke panggung wayang. Yala kalau bukan kaki wayang, memang susah nak jejak kaki kat panggung. Bila member dah ajak baru nak pergi.

So sempena cuti-cuti Malaysia ni, aku dan beberapa member bersepakat bersama menghabiskan hari ini di Sunway Pyramid Shopping Mall dan bersepakat menonton filem Battleship 2012. Dengar tajuk hati dah gegar-gegar sebab bunyi macam hebat.

Filem Battleship ni mengisahkan Alex Hooper, dibintangi oleh Taylor Kitsch yang memasuki Tentera Laut mengikuti abangnya. Semasa angkatan Tentera Laut ni melakukan latihan ketenteraan, tanpa diduga, mereka terpaksa berdepan dengan Makhluk Asing yang muncul selepas sekumpulan penyelidik menghantar isyarat ke angkasa lepas.

Bermulah pertempuran sengit antara makhluk asing yang memiliki senjata jauh lebih moden dan pasukan tentera laut yang dipimpin oleh Kapten Alex Hooper.

Filem Battleship ni dibintangi oleh Taylor Kitsch sebagai Alex Hooper dan Brooklyn Decker sebagai Samantha dan beberapa nama; Liam Neeson, Alexander Skarsgård termasuk penampiilan Rihana.

Bagi aku, filem ini adalah filem jelmaan Transformer cuma yang bezanya, filem ni tidak menggunakan robot ke apa tapi pertempuran di laut. Banyak kesan khas digunakan dalam filem ni termasuklah kesan bunyi yang memang sangat berkesan.

Starting filem ni dan jalan cerita agak lemah, ianya tidak dapat menarik perhatian penonton pada awalnya terutamanya aku. Tapi lepas cerita semakin berkembang dan masuk ke bahagian pertengahan cerita, kesan khas semakin banyak digunakan dan sedikit sebanyak menghidupkan filem ni.

Bagi aku, berbaloi juga menonton Battleship 2012 ni walaupun dalam carta IMDB, filem ni tak masuk dalam box office pun. Dan walaupun tak sehebat filem transformer bagi peminat filem aksi macam aku, cukuplah untuk menghiburkan. Aku syorkan korang try tengok filem ni dan bagi respond.

Dan sebelum tu, tengok dulu trailer filem ni;

Leave a Reply