Follow Us on Facebook

- Kami memohon maaf atas kelewatan kemaskini atau update.
- Selamat Berpuasa.
- Have Fun! :DD

Klik sekali iklan di atas tanda anda memberi sokongan kepada kami :D

Ketagih Dosa Laparkan Pahala

Assalamualaikum sume..


Hmm, dah lama aku fikir nak buat entri mengenai tajuk ini. So, apa yang korang faham apabila korang baca "Ketagih Dosa Laparkan Pahala" ? Jom bersama aku untuk rungkaikan maksudnya. Ok macam ini, mesej yang aku cuba sampaikan ini adalah kita sering berkejar-kejar dalam melakukan amalan-amalan kebaikan, mulia yang mana akan mendatangkan pahala-pahala dan kebaikan untuk kita, InsyaAllah. Namun demikian, dalam kesibukan mencari pahala, kita juga sering melakukan perkara-perkara yang akan mendatangkan dosa terhadap diri kita.


Jadi "Ketagih Dosa Laparkan Pahala" ini mempunyai skop yang begitu besar sekali. Jadi aku akan kecilkan skop itu dengan hanya menumpukan ke arah suatu peristiwa yang sering berlaku dalam kehidupan seharian dan juga sekeliling persekitaran kita. Skopnya ialah perkahwinan.


Sebelum itu aku akan menerangkan mengenai maksud kahwin dari konteks agama Islam :


Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam. Perkataan zawaj digunakan di dalam al-Quran bermaksud pasangan dalam penggunaannya perkataan ini bermaksud perkahwinan Allah s.w.t. menjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina.
Sambungan artikel penuh...

Leave a Reply